-
Naast de medische zorgen en de bijhorende stress, zorgt een hospitalisatie vaak voor zeer hoge kosten. Daarom is het belangrijk om een hospitalisatieverzekering te onderschrijven.
Wat is gedekt in de hospitalisatieverzekering?De dekkingen verschillen van de ene hospitalisatieverzekering tot de andere. De meeste voorzien wel in de terugbetaling van:
- Medische kosten na de tussenkomst van het ziekenfonds
- Ambulante kosten voor en na de hospitalisatie
- Bepaalde zware ziekten
Merk op dat sommige verzekeringsmaatschappijen uitgebreide dekkingen aanbieden:
- Terugbetaling zonder plafond van medische kosten voor, tijdens en na de hospitalisatie
- Uitgebreide lijst van zware ziekten (ziekte van Crohn, kanker, multiple sclerose enz.), ook zonder hospitalisatie
- Vrije keuze van arts en ziekenhuis
- Dezelfde dekking en bijstand in het buitenland
- Bijstand aan personen (bv. huishoudhulp, kinderoppas)
- …
Contacteer ons voor meer informatie over de verschillende formules op het vlak van hospitalisatieverzekeringen.
Waarom een hospitalisatieverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij in plaats van bij een ziekenfonds?De verschillen tussen een verzekeraar en een ziekenfonds zijn te herleiden tot drie punten:
- Premie
- Vergoeding per kamertype
- Omvang van de dekking
Premie
De premie van ziekenfondsen is meestal interessant, maar ze stijgt naarmate u ouder wordt.
Een verzekeringsmaatschappij daarentegen legt uw premie vast op het moment dat u de hospitalisatieverzekering afsluit, op basis van uw leeftijd en gezondheidstoestand. Behalve na een beslissing van de Nationale bank of een indexering verandert het bedrag dat u betaalt niet meer.
Vergoeding per kamertype
In tegenstelling tot verzekeringsmaatschappijen verlenen ziekenfondsen meestal enkel een volledige terugbetaling bij een opname in een tweepersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer. Als u een eenpersoonskamer verkiest, is de tussenkomt geplafonneerd en moet u dus zelf een deel van de kosten dragen.
Omvang van de dekking
De dekkingen van hospitalisatieverzekeringen van ziekenfondsen blijven dalen, meer bepaald in de volgende gevallen:
- Zware ziekten
- Implantaten en protheses
- Verblijf bij een bevalling
U kunt uiteraard steeds bij ons terecht als u hulp nodig hebt om de hospitalisatieverzekering te kiezen die het best bij u past.
-
Een groepsverzekering is een verzekering die een werkgever afsluit voor zijn medewerkers. Deze kan verschillende waarborgen omvatten, waaronder pensioensparen, een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, maar ook een hospitalisatieverzekering. Het is echter aan te raden om deze dekking aan te vullen en u voor te bereiden op de voortzetting ervan.
Voortzetting van een hospitalisatieverzekering gelinkt aan een beroepsactiviteit
Wat gebeurt er als u uw job verliest of van werkgever verandert? En als u met pensioen gaat?
Volgens de wet Verwilghen hebt u het recht om de hospitalisatieverzekering afgesloten door uw werkgever individueel voort te zetten. Dit gaat echter vaak gepaard met een aanzienlijke premiestijging, vooral voor 65-plussers. Daarom bieden sommige verzekeringsmaatschappijen een aanvullende hospitalisatieverzekering aan.
Zo geniet u de volgende voordelen:
Dekkingen aanvullend bij de hospitalisatieverzekering van uw werkgever
-
- Terugbetaling van de niet-vergoede medische koste
- Vergoeding van niet-inbegrepen zware ziekte
- Bijstand in het buitenland
Geen premieverhoging
-
- Voorbeeld: u sluit een aanvullende hospitalisatieverzekering af op 35 jaar. Als u met pensioen gaat, wordt uw premie berekend op basis van uw leeftijd bij onderschrijving (35 jaar) en niet op basis van uw pensioenleeftijd (65 jaar).
Voorbeeld: u sluit een aanvullende hospitalisatieverzekering af op 35 jaar. Als u met pensioen gaat, wordt uw premie berekend op basis van uw leeftijd bij onderschrijving (35 jaar) en niet op basis van uw pensioenleeftijd (65 jaar).
Aarzel niet om ons te contacteren als u meer wil weten over de verschillende mogelijkheden wat betreft aanvullende hospitalisatieverzekeringen.
-